Master website
 • nl
 • en
 • Niets zo gezellig als tijdens de kille herfstmaanden binnen zitten met een kopje thee in de sofa. Tapijten geven je interieur onmiddellijk nog meer warmte. Maar hoe kun je het langst genieten van je lievelingstapijten? En wat als dat kopje thee op je tapijt belandt? Ontdek het hier!

  Voor we enkele tips en tricks voor het onderhoud van tapijten verklappen, loont het de moeite de verschillende soorten te bespreken. Geweven tapijten zijn, afhankelijk van de richting waarin ze geweven zijn, te onderscheiden in vlakke tapijten en pooltapijten. Bij die laatste wordt de oppervlakte gevormd door het poolgaren of kettinggaren. Daarnaast hebben we hoogpolige en laagpolige tapijten. De polen zijn ofwel geknoopt aan ofwel getuft (geïnjecteerd) in de drager.

  Verschillende tapijten vragen verschillende manieren van onderhoud. Fabrikanten raden dan ook meestal aan om het gedetailleerde reinigen en onderhoud door een specialist te laten doen. De temperatuur van het schoonmaakwater bijvoorbeeld is afhankelijk van de gebruikte materialen en, bij hoog- en laagpolige tapijten, de lengte van polen. Deze tips en tricks kun je echter zelf toepassen.

  Draaien en onderleggers

  Om het volledige oppervlakte van je tapijt gelijkwaardig bloot te stellen aan zonlicht en slijtage, is het aangeraden om het regelmatig eens een kwartslag of 180° te draaien. Om krassen op vloeren van hout of van natuurlijke steen, zoals marmer, te vermijden wanneer het tapijt zou bewegen, bevelen we het gebruik van een onderlegger.

  Stofzuigen

  Tapijten behouden hun uitstraling en vorm langer als je regelmatig vuil en vlekken verwijdert. Lichte, eenvoudig gekleurde tapijten moeten uiteraard vaker proper gemaakt worden dan donkere tapijten met patronen of verschillende kleuren.

  De makkelijkste en meest milieuvriendelijke schoonmaakmethode voor tapijten is regelmatig stofzuigen. Hiermee verwijder je het meeste vuil en stof. Bovendien zijn stofzuigen en verluchten veel efficiënter dan je tapijt uitschudden of uitkloppen, wat beschadigingen kan opleveren.

  Hoogpolige tapijten kunnen, zeker in het begin, draden verliezen. Dit is normaal en brengt je tapijt geen schade toe. Wil je er sneller van af geraken, stofzuig het tapijt dan dagelijks gedurende een korte periode.

  Gebruik nooit een stofzuiger met een mondstuk met draaiende borstels voor een hoogpolig tapijt. Je riskeert namelijk draden uit te trekken en zo het tapijt te beschadigen.

  Regelmatig de draden kammen met een grof getande kam of een plastic harkje zorgt er wel voor dat het uitzicht van je tapijt langer behouden blijft.

  Vlekken

  Vlekken verwijder je best onmiddellijk. Droge vlekken kun je voorzichtig van geweven en laagpolige tapijten afkrabben. Begin aan de rand van de vlek en werk zo richting het centrum. Stofzuig daarna het achterblijvend vuil op.

  Bij natte vlekken leg je een enkele blaadjes van een keukenrol op de vlek. Gebruik daarna lauw water en een vod of spons. Bevochtig de vlek, neem het water terug op en herhaal dat proces tot je tapijt terug proper is.

  Enkele dingen om op te letten:

  • Wrijf niet over de vlek, zo wordt het moeilijker om ze te verwijderen en bovendien kun je de draden van je tapijt beschadigen.
  • Maak je tapijt niet te nat. Geweven tapijten kunnen dan krimpen of hun vorm verliezen, bij laag- en hoogpolige tapijten kunnen de draden los komen.

  Luchtvochtigheid

  Voor wollen tapijten is de ideale luchtvochtigheid ongeveer 50%. Is de luchtvochtigheid lager dan zal de wol droog worden en zijn natuurlijke elasticiteit verliezen. Dit kan voorkomen worden door af en toe je tapijt te bestuiven met water.

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Piero Lissoni en Knoll werken al jarenlang intens samen. Toch blijven hun ontwerpen verrassen. In onze showroom vind je het eerste prototype van de gloednieuwe Knoll Matic sofa.

  Het bericht Exclusief: ontdek als eerste de nieuwe Knoll Matic verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 23, 2021, 8:53 am

  De Master Ateliers ontfermen zich over jouw volledige interieur. Ook voor de raamdecoratie hebben we alle expertise in huis. Laat je daarom begeleiden in je zoektocht naar de perfecte gordijnen en lamellen, van het plan tot de uitvoering.

  Het bericht Drie redenen om voor raamdecoratie uit ons atelier te kiezen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 17, 2021, 8:18 am

  Wie een tijdloos, elegant interieur wil, komt onvermijdelijk uit bij de klassiekers van het hedendaags design. In de kantoren van Development Coordination Belgium vullen decennia oude en piepjonge meubelstukken elkaar aan.

  Het bericht Realisatie: design klassiekers bij een projectontwikkelaar verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 16, 2021, 8:02 am

  Haal je liever je producten niet op in de showroom of net buiten de openingsuren? Dat kan bij Master Meubel! Ontdek in deze video hoe onze innovatieve afhaalkluis werkt.

  Het bericht Haal je (Valentijn)bestelling af wanneer het past verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 9, 2021, 12:23 pm

  Nu we elke avond doorbrengen in onze bubbel, is het misschien nog moeilijker om bijzondere momenten zoals Valentijn te vieren. Met deze liefdevolle design accessoires komen jullie toch ongetwijfeld helemaal in de juiste sfeer.

  Het bericht Zo maak je Valentijn extra romantisch verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 2, 2021, 12:43 pm

  Het model Base is gemaakt in de gebruikelijke Interlübke kwaliteit, puur ontworpen en vooral buitengewoon ontvankelijk. Prijs per 1 kast van 1 meter incl. twee leggers en een ophangrail heb je nu vanaf 950EURO. Deze actie is geldig van 15 februari t.e.m 30 september 2021.

  Het bericht Interlübke actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 1, 2021, 8:38 am

  Master Meubel is jouw unieke aanspreekpunt voor de totaalinrichting van je thuis of je bedrijf. Uiteraard vind je alle designmeubilair en accessoires in onze showroom. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden…

  Het bericht Master Meubel, meer dan meubilair verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 26, 2021, 3:28 pm

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am