Master website
 • nl
 • en
 • Zelfs meer dan tachtig jaar na de sluiting blijft de invloed van de Duitse kunstschool Bauhaus tastbaar. De Amerikaanse universiteit van Harvard plaatste onlangs meer dan 32 000 gedigitaliseerde kunstwerken uit de befaamde school op haar website.

  Het Bauhaus wordt in 1919 opgericht door architect Walter Gropius. Hij heeft een utopische wereld voor ogen waarin kunstenaars, ontwerpers en vakmannen zich verenigen om samen te werken. Alle onderwerpen komen aan bod tijdens workshops, van architectuur over weven tot grafisch ontwerp. De school zet in op praktijkgerichte productie, een nauwe samenwerking tussen artiest en maker of tussen leerling en leraar en door technologie vooruitgestuwde industrie.

  Na amper veertien jaar wordt het Bauhaus in 1933 onder druk van de nazi’s gesloten. Toch kan de school terugkijken op een rijkgevulde geschiedenis. Onder meer schilders Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Lyonel Feininger en architect Marcel Breuer gaven er les. Architect Ludwig Mies van der Rohe was de derde en laatste directeur.

  Bauhaus in Harvard University

  Zoals zovele andersgezinde Duitsers wijkt Walter Gropius voor de Tweede Wereldoorlog uit naar de Verenigde Staten. Hij leidt er de Harvard Graduate School of Design van 1937 tot 1952. Het was allicht een goede reden voor vele van zijn oude vrienden om hun werk te schenken aan het Busch-Reisinger Museum van Harvard.

  Meer dan 32 000 van de kunstwerken in die Harvard Bauhaus collectie zijn nu digitaal doorzoekbaar. Het gaat onder meer om schilderijen, foto’s, keramieken beelden, stoffen en metalen objecten. Ze tonen vooral dat Bauhaus niet enkel om primaire kleuren en minimalistisch glas, staal en beton draait. De digitalisering van de collectie past in een tentoonstelling die Harvard momenteel voorbereidt. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, de invloedrijkste designschool van de twintigste eeuw, werd opgericht.

  Meer Bauhaus online

  Les volgen aan het Bauhaus kan helaas niet meer. De boeken die daarvoor gebruikt werden, zijn wel bewaard gebleven en zelfs online beschikbaar. Hier vind je cursussen van onder meer Walter Gropius zelf, Paul Klee, Theo van Doesburg, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan. Het Zentrum Paul Klee plaatste dan weer bijna 3900 pagina’s uit de persoonlijke notitieboekjes van schilder Paul Klee, die hij gebruikte voor de lessen die hij tussen 1921 en 1931 aan het Bauhaus gaf, op haar website.

  Niet overtuigd van de invloed die Bauhaus nog steeds heeft op design? Bekijk de voorbeelden hieronder!

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Piero Lissoni en Knoll werken al jarenlang intens samen. Toch blijven hun ontwerpen verrassen. In onze showroom vind je het eerste prototype van de gloednieuwe Knoll Matic sofa.

  Het bericht Exclusief: ontdek als eerste de nieuwe Knoll Matic verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 23, 2021, 8:53 am

  De Master Ateliers ontfermen zich over jouw volledige interieur. Ook voor de raamdecoratie hebben we alle expertise in huis. Laat je daarom begeleiden in je zoektocht naar de perfecte gordijnen en lamellen, van het plan tot de uitvoering.

  Het bericht Drie redenen om voor raamdecoratie uit ons atelier te kiezen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 17, 2021, 8:18 am

  Wie een tijdloos, elegant interieur wil, komt onvermijdelijk uit bij de klassiekers van het hedendaags design. In de kantoren van Development Coordination Belgium vullen decennia oude en piepjonge meubelstukken elkaar aan.

  Het bericht Realisatie: design klassiekers bij een projectontwikkelaar verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 16, 2021, 8:02 am

  Haal je liever je producten niet op in de showroom of net buiten de openingsuren? Dat kan bij Master Meubel! Ontdek in deze video hoe onze innovatieve afhaalkluis werkt.

  Het bericht Haal je (Valentijn)bestelling af wanneer het past verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 9, 2021, 12:23 pm

  Nu we elke avond doorbrengen in onze bubbel, is het misschien nog moeilijker om bijzondere momenten zoals Valentijn te vieren. Met deze liefdevolle design accessoires komen jullie toch ongetwijfeld helemaal in de juiste sfeer.

  Het bericht Zo maak je Valentijn extra romantisch verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 2, 2021, 12:43 pm

  Het model Base is gemaakt in de gebruikelijke Interlübke kwaliteit, puur ontworpen en vooral buitengewoon ontvankelijk. Prijs per 1 kast van 1 meter incl. twee leggers en een ophangrail heb je nu vanaf 950EURO. Deze actie is geldig van 15 februari t.e.m 30 september 2021.

  Het bericht Interlübke actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 1, 2021, 8:38 am

  Master Meubel is jouw unieke aanspreekpunt voor de totaalinrichting van je thuis of je bedrijf. Uiteraard vind je alle designmeubilair en accessoires in onze showroom. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden…

  Het bericht Master Meubel, meer dan meubilair verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 26, 2021, 3:28 pm

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am