Master website
 • nl
 • en
 • De Vitra Campus in het Duitse Weil am Rhein is een verplichte stopplaats voor de reizende designliefhebber. Een deel van de enorme collectie meubilair wordt er voortaan tentoongesteld in het nieuwe Vitra Schaudepot.

  Met nog geen dertigduizend inwoners zou Weil am Rhein enkel de pluim voor meest zuidwestelijke gemeente van Duitsland op haar hoed hebben kunnen steken - indien zich niet vlak buiten het centrum de fabrieken van design merk Vitra bevonden zouden hebben. Vitra werd in 1950 opgericht door Willi en Erika Fehlbaum en brengt vanaf 1957 meubels van onder meer Charles en Ray Eames, George Nelson en Vernor Panton op de Europese markt.

  Op 20 juli 1981 breekt er brand uit in de Vitra-fabriek in het Duitse Rhein am Weil. 35 jaar later blijkt het een geluk bij een ongeluk. Aanvankelijk laat directeur Rolf Fehlbaum een master plan voor de site ontwerpen door de Britse architect Nicholas Grimshaw. Maar na een ontmoeting met de Amerikaanse architect Frank Gehry besluit hij van het terrein een collage van gebouwen te maken. Het resultaat is de eclectische Vitra Campus met gebouwen ontworpen door onder meer Zaha Hadid, Tadao Ando en Álvaro Siza.

  Vitra Design Museum

  Sinds de opening van het nieuwe Vitra Schaudepot heeft de Vitra Campus ook een noordelijke ingang. We beginnen deze rondleiding aan de zuidelijke hoofdingang langs de Römerstraße. Achter de bushalte van Jasper Morrison zie je het Vitra Design Museum met daarnaast de Vitra Design Museum Gallery, beide ontworpen door Frank Gehry. Het museum maakt gebruik van de stukken uit de privécollectie van Rolf Fehlbaum voor tijdelijke tentoonstellingen, in de galerij is plaats voor kleinere, experimentele expo’s. Achter het Design Museum kun je het Conference Pavilion, het eerste buitenlandse gebouw van de Japanse architect Tadao Ando, in een hoek van de campus zien liggen. 

  VitraHaus

  Wie achter de bushalte rechts- in plaats van linksaf slaat, wandelt rechtstreeks naar het VitraHaus. Vitra zelf omschrijft het als “the flagshipe store of the Vitra Home Collection”. In tegenstelling tot in traditionele musea mag je hier de kunstwerken wel aanraken. Neem dus gerust plaats in de tentoongestelde interieurs en laat je inspireren voor je thuis.

  Fabrieken

  Loop je verder van de zuid- naar de noordingang dan passeer je langs de drie fabriekshallen van Vitra, die ontworpen werden door Grimshaw, Gehry en Siza. Rechts zie je een door Richard Buckminster Füller ontworpen koepel die vroeger dienst deed als autoshowroom in Detroit en een charmant benzinestationnetje uit 1950 van Jean Prouvé. De Logistics & Production Hall linksachteraan werd uitgetekend door het Japanse duo SANAA.

  Brandweerkazerne

  Onze tour stopt bij de mooiste ongebruikte brandweerkazerne ter wereld. Het was het eerst gerealiseerde gebouw ter wereld dat ontworpen werd door de recent overleden Britse architecte Zaha Hadid. Een tijdlang was het het thuis voor de indrukwekkende collectie design stoelen van Vitra.

  Vitra Schaudepot

  De 7000 designklassiekers die de Fehlbaum-familie verzamelde verhuisden onlangs echter naar het vlak naast de brandweerkazerne gelegen Vitra Schaudepot. Net als het VitraHaus is dit een ontwerp van het Zwitserse architectenbureau Herzorg & de Meuron. In het gloednieuwe gebouw worden continu 400 meubels getoond, met een geschiedenis gaande van Bentwood tot 3D printing. In de kelder kun je door vier grote ramen de rest van de collectie bekijken, die voordien uit het zicht van het publiek bewaard werd. Hadden we al gezegd dat de Vitra Campus verplichte kost is voor elke designliefhebber?

   

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  13 en 14 maart is het outdoor weekend in onze toonzaal. Wees er als eerste bij voor onze showroommodellen, ontdek de nieuwe lente collectie en laat je tuin (her)inrichten door onze interieurarchitecten. Spring is coming!

  Het bericht Bij Master begint de lente een week vroeger verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: March 2, 2021, 12:39 pm

  Ontvang 20% korting op jouw Mags Sofa van 1 maart tot 31 maart 2021.

  Het bericht Hay actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 27, 2021, 7:41 am

  Piero Lissoni en Knoll werken al jarenlang intens samen. Toch blijven hun ontwerpen verrassen. In onze showroom vind je het eerste prototype van de gloednieuwe Knoll Matic sofa.

  Het bericht Exclusief: ontdek als eerste de nieuwe Knoll Matic verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 23, 2021, 8:53 am

  De Master Ateliers ontfermen zich over jouw volledige interieur. Ook voor de raamdecoratie hebben we alle expertise in huis. Laat je daarom begeleiden in je zoektocht naar de perfecte gordijnen en lamellen, van het plan tot de uitvoering.

  Het bericht Drie redenen om voor raamdecoratie uit ons atelier te kiezen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 17, 2021, 8:18 am

  Wie een tijdloos, elegant interieur wil, komt onvermijdelijk uit bij de klassiekers van het hedendaags design. In de kantoren van Development Coordination Belgium vullen decennia oude en piepjonge meubelstukken elkaar aan.

  Het bericht Realisatie: design klassiekers bij een projectontwikkelaar verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 16, 2021, 8:02 am

  Haal je liever je producten niet op in de showroom of net buiten de openingsuren? Dat kan bij Master Meubel! Ontdek in deze video hoe onze innovatieve afhaalkluis werkt.

  Het bericht Haal je (Valentijn)bestelling af wanneer het past verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 9, 2021, 12:23 pm

  Nu we elke avond doorbrengen in onze bubbel, is het misschien nog moeilijker om bijzondere momenten zoals Valentijn te vieren. Met deze liefdevolle design accessoires komen jullie toch ongetwijfeld helemaal in de juiste sfeer.

  Het bericht Zo maak je Valentijn extra romantisch verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 2, 2021, 12:43 pm

  Het model Base is gemaakt in de gebruikelijke Interlübke kwaliteit, puur ontworpen en vooral buitengewoon ontvankelijk. Prijs per 1 kast van 1 meter incl. twee leggers en een ophangrail heb je nu vanaf 950EURO. Deze actie is geldig van 15 februari t.e.m 30 september 2021.

  Het bericht Interlübke actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 1, 2021, 8:38 am

  Master Meubel is jouw unieke aanspreekpunt voor de totaalinrichting van je thuis of je bedrijf. Uiteraard vind je alle designmeubilair en accessoires in onze showroom. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden…

  Het bericht Master Meubel, meer dan meubilair verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 26, 2021, 3:28 pm

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am