Master website
 • nl
 • en
 • In 2017 viert Cassina zijn 90ste verjaardag. Ter ere hiervan loopt momenteel het C90-programma, waar de MutAzioni (oftewel Mutaties) deel van uitmaken. Deze MutAzioni werpen een blik op de geschiedenis van Cassina door 9 designitems van de afgelopen 90 jaar in de schijnwerpers te zetten. Een van deze items is de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld – ook wel bekend als de Rietveldstoel.

  Rood-blauwe stoel van Rietveld: een kleurrijke geschiedenis met de nadruk op functionaliteit

  Rietveld ontwierp de Rood-blauwe stoel in 1917. Zijn doel was om de klassieke fauteuil te ontdoen van zijn volume en vooral de nadruk te leggen op functionaliteit. Het resultaat was een armstoel die bestond uit een frame van vijftien latten, twee rechthoekige panelen als leuning en zitting en twee zijpanelen (die later zouden verdwijnen). Het prototype werd nog niet geschilderd in de kenmerkende kleuren rood en blauw, maar bestond volledig uit onbeschilderd hout. Oorspronkelijk kreeg de Rietveldstoel dan ook de naam Slat chair.

  In de jaren die volgden ontwierp Rietveld verschillende versies van zijn stoel. De kleuren paste hij telkens aan naargelang de wensen van zijn klanten en de interieurs waarin de stoel terecht zou komen. In 1920 ontstond zo de Zeilmaker-versie van de Rood-blauwe stoel. Een zwart frame met witte uiteinden en een donkergroene zitting en leuning, speciaal ontworpen voor leerkracht Wicher Zeilmaker.

  Het gebruik van de kleuren rood en blauw werd geïnspireerd door Rietvelds betrokkenheid bij de Nederlandse kunststroming De Stijl. In 1923 ontpopte de Rietveldstoel zich dan ook tot uithangbord van deze beweging. Het was pas in de jaren ’50 dat de ontwerper zijn stoel ook effectief de naam Rood-blauwe stoel gaf.

  Doorheen de jaren werd de armstoel onder andere gebruikt als abstracte kunst maar door sommigen ook effectief als zitmeubel. En zo vinden we de Rood-blauwe stoel (Zeilmaker-editie) vandaag ook bij Cassina: nog steeds een prachtig designitem, met zachte kussens voor extra zitcomfort.

  De Zeilmaker-versie is sinds vorig jaar terug in productie. Je kunt hem komen bewonderen in onze showroom

   

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Geniet nu van de Home stories acties van Vitra. Acties geldig van 1 november 2020 tot 31 januari 2021.

  Het bericht Vitra acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 25, 2020, 6:58 am

  Je vindt voortaan in onze toonzaal het Master Appartement. Ingericht zoals een echt appartement, met keuken, woonkamer met openhaard en meer. Ook op kleine oppervlakken kun je een verbluffend interieur inrichten.

  Het bericht Laat je inspireren door het Master Appartement verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 1:01 pm

  Opdat jij gezellig zou kunnen tafelen met de feestdagen biedt Walter Knoll nu een korte levertermijn aan op de  Sheru chair. De levertermijn bedraagt nu 3 weken vanaf bestelling.

  Het bericht Walter Knoll actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:11 am

  De FM06 fauteuil is de rest van het jaar, tot 31 december 2020 verkrijgbaar met 15% korting en de Wire FM06 zwart/wit met standaard stoffering (zwart/mineral) is nu in 1 week leverbaar.

  Het bericht Pastoe actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:04 am

  Het najaar in onze Master Shop, waar je alle design accessoires van je dromen vindt, ziet er prachtig uit. We trokken naar Denemarken en keerden terug met onder meer elegante kaarsen, houten aapjes en beeldjes om cadeau te geven.

  Het bericht Denemarken boven in de Master Shop: kaarsen, aapjes en beeldjes verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 19, 2020, 8:01 am

  Van 17 tot 31 oktober ontvang je 15% korting op de gehele collectie van Ligne Roset, met uitzondering van de modellen Saparella, Multy, Clouds.

  Het bericht Ligne Roset najaars actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 17, 2020, 7:40 am

  Een home office kan natuurlijk eenvoudig in de woonkamer. Maar er zijn ook andere manieren om business en pleasure van elkaar te scheiden. Deze klanten richtten kantoorruimte, een vergaderruimte en een overdekt terrasje in in een bijgebouw aan hun huis.

  Het bericht Realisatie: kantoorruimte aan huis verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 12, 2020, 8:34 am

  De slaapkamer is het heiligdom van elk kind, of het nu een baby, een kleuter of een tiener is. In onze showroom vind je alles om de kinderkamer van hun en jullie dromen in te richten. En met deze tips los je bovendien drie gekende kinderproblemen op.

  Het bericht De kinderkamer waar iedereen van droomt (ook de ouders) verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 5, 2020, 2:32 pm

  Nox promobed naar eigen smaak en keuze samen te stellen.

  Het bericht Nox actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 12:59 pm

  Met Auping kies je voor duurzaam slaapcomfort én design van het hoogste niveau. Vanaf oktober laten we duurzame dromen uitkomen door de droomaanbiedingen op het Auping-gamma. Geldig van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020.

  Het bericht Auping actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 6:32 am