Master website
 • nl
 • en
 • De Panton Chair staat in de geschiedenisboeken als de eerste in één stuk gegoten plastic stoel ter wereld. Met zijn strakke rondingen en zijn expressieve model gaf hij mee vorm aan de Swingin’ Sixties en de Pop Art. Het verhaal van de Panton Chair begon bijna honderd jaar geleden.

   

  De aanloop richting de Panton Chair

  1926 Verner Panton wordt op 13 februari geboren in het Deense Gamtofte. Hij volgt les aan de Technische School in Odense en de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen.

  1951 Panton studeert af als architect. De eerste jaren van zijn carrière werkt hij in de praktijk van zijn landgenoot Arne Jacobsen. Als enfant terrible richt hij zijn eigen kantoor op. Panton maakt naam met zijn innovatieve architectuur. Zo tekent hij onder meer opvouwbare, kartonnen en plastic huizen.

  1956 Ludwig Mies van der Rohe lanceerde voor de Tweede Wereldoorlog al het idee van een stapelbare plastic stoel. Panton maakt de eerst schetsen van zijn Stacking Chair. Het eerste proefmodel wordt in 1960 gemaakt.

  Succes dankzij Vitra

  1963 Panton ontmoet Willi Fehlbaum, de oprichter van Vitra. Hij is de eerste fabrikant die interesse toont in de pootloze plastis stoel. De eerste modellen zijn echter nog te zwaar en vragen te veel afwerking.

  1967 De Panton Chair wordt met verbazing onthaald wanneer hij wordt gepresenteerd in het Deense designblad Mobilia. Dankzij Vitra kan de industriële productie beginnen. Pantons stoel is het eerste in eigen beheer ontwikkelde product van Vitra.

  1971 Fotograaf Brian Duffy publiceert in het Britse blad Nova een fotoreeks, ‘How to Undress in Front of Your Husband’. Amanda Lear, ‘de beste stripster van Parijs’, slingert zich verleidelijk rond een Panton Chair. Verner Panton is zijn nopjes dat zijn ontwerp de meest sexy stoel ooit wordt genoemd.

  1979 Het plastic waarmee de Panton Chairs gemaakt worden, blijkt minder duurzaam dan gehoopt. De productie eindigt.

  De terugkeer van de Panton Chair

  1995 Opnieuw een sexy fotoshoot en opnieuw met de Panton Chair in een belangrijke bijrol. Ditmaal siert Kate Moss naakt het eerste nummer van de Britse editie van Vogue.

  1998 Verner Panton, een van de meest invloedrijke Deense architecten en meubelontwerpers van de voorbije eeuw, sterft op 5 september.

  1999 Vitra kan eindelijk het oorspronkelijke ontwerp van Panton eer aan doen dankzij het gebruik van een nieuwe kunststof. De ‘nieuwe’ Panton Plastic Chairs worden gemaakt van duurzaam polypropyleen en hebben een matglanzende afwerking.

  2016 Naast onder meer De kleine zeemeermin, het Sydney Opera House en de PH-lamp is de Pantonenstolen, zoals de Panton Chair in het Deens heet, een van de 108 stukken die worden opgenomen in de Kulturkanonen, “een verzameling en presentatie van de grootste en belangrijkste werke uit het Deense culturele erfgoed”.

  Meer weten over de Panton Chair?

  Bezoek de tijdelijke Vitra-expo in onze showroom.

  Extra info en de mogelijkheid Pantons stoel te bestellen vind je in onze webshop.

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Profiteer nu van de Wintersale bij Auping en geniet van superzachte voordelen op de volledige collectie. Deze actie is geldig tot en met 14 februari 2021.

  Het bericht Auping acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 9:10 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  Krijg 15% korting op de bestsellers van Ligne Roset in de Kvadrat stoffen. Actie geldig van 9 t.e.m. 24 januari 2021.

  Het bericht Ligne Roset actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 7, 2021, 11:38 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am

  We kijken allemaal uit naar de eindejaarsfeesten. En misschien wel nog meer naar het einde van 2020. Verlekker je alvast in stijl op het nieuwe jaar met deze exclusieve vooruitblik naar onze wintersolden.

  Het bericht Zo begin je aan 2021 in stijl verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: Wouter
  Posted: December 30, 2020, 10:26 am

  Krijg nu tijdelijk korting op de sofa ‘model George’ van Linteloo. Actie geldig t.e.m. 31 maart 2021.

  Het bericht Linteloo actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 26, 2020, 2:59 pm

  Als er een perfect moment is om de gezellige Deense ‘hygge’-lifestyle te omarmen, dan wel het eindejaar. Ontwerpen uit het Deense design, in jouw interieur en onder jouw kerstboom, maken het plaatje af. Maar vanwaar komen de lijnen in het Hammershøi-servies en de strepen op de Omaggio-vazen van Kähler en naar wie werd Songbird Georg […]

  Het bericht Rosendhal Group: kerstcadeaus met een verhaal verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 8, 2020, 8:28 am

  Grootse familiefeesten zitten er dan niet in, dat betekent niet dat het thuis niet gezellig mag zijn met het eindejaar in aantocht. Maar hoe kleed je een dressoir of console prachtig aan? Maak gebruik van deze drie handige tips.

  Het bericht Maak het gezellig thuis: Drie Master tips om jouw dressoir te stylen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 30, 2020, 2:34 pm

  6 oktober 2020 was de honderdste geboortedag van de Italiaanse meester Vico Magistretti, die in 2006 overleed. Fritz Hansen brengt met een gelimiteerde editie van de iconische Carimate stoel een treffende hommage.

  Het bericht Fritz Hansen eert Vico Magistretti en zijn Carimate stoel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 23, 2020, 7:35 am