Master website
 • nl
 • en
 • Een creatie van twee geliefden, een stormachtige scheiding, muurschilderingen van een icoon, nazisoldaten, krakers, een moord en een wedergeboorte. Dit is het verhaal van Eileen Grays E-1027, algemeen bestempeld als de eerste modernistische villa.

  In 1929, na vier jaar van plannen, ontwerpen, tekenen en bouwen, komt de droom van de 51-jarige Eileen Gray uit. Samen met haar geliefde, architect Jean Badovici, trekt ze in haar eigen villa op een steile heuvel in Roquebrune-Cap-Martin, een idyllische stadje aan de Franse kust vlak bij Monaco. Zelf noemde ze het haar ‘maison en bord de mer’ (‘huis aan de rand van de zee’) maar het werd beroemd als E-1027, een verwijzing naar Eileen, Jean (de J is de tiende letter van het alfabet), Badovici (tweede letter) en Gray (zevende letter).

  In villa E-1027 konden Gray en Badovici alle nieuwe ideeën van het in de architectuur opkomende modernisme kwijt. De villa lijkt niet meer dan een eenvoudige balk maar het volledige witte exterieur en het platte dak waren erg ongewoon in de jaren twintig. Bovendien werden ramen en blinden ontworpen en geplaatst met aandacht voor de wind, de zon en de locatie. In het hoofd van Gray was haar huis een schip, met binnenin natuurlijke kleuraccenten in bruin, groen en blauw. Voor water waren de bewoners aangewezen op een watertank die elke dag bijgevuld moest worden.

  Grays oog voor detail valt op in de plaatsing van elektriciteit en verwarming, van spiegels, van de kasten in de gastenkamers, waar ze duidelijk aangaf wat waar hoorde gelegd te worden. Ze maakte los en ingebouwd meubilair voor het huis en plaatste er ook eerdere ontwerpen in, steeds met aandacht voor de omgeving en de bewoners. De bekendste zijn allicht de Bibendum zetel, genoemd naar het Michelinmannetje, en het in de hoogte verstelbare E-1027 bijzettafeltje.

  Op uitnodiging van zijn vriend Jean Badovici bezocht Le Corbusier vaak de villa. Met zeven muurschilderingen verstoorde hij het nauwgezette plan dat Gray uittekende voor haar droomhuis. Ze was dan ook woedend. Foto’s bewijzen dat Le Corbusier naakt schilderde. Volgens sommigen kon hij niet verdragen dat een vrouw zo’n belangrijk werk had gemaakt in wat hij beschouwde als zijn persoonlijke stijl. Later bouwde Le Corbusier een camping en zijn eigen vakantiehuisje vlak bij de villa

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa bezet door Duitse soldaten, die een van de muurschilderingen kapot schoten. Kunstenaar Jean Broniarski maakte het in 1978 na maar met meer nadruk op de swastika, die er volgens hem altijd al had ingezeten. Later werd de villa bezet en geplunderd door krakers, in 1996 werd er zelfs iemand vermoord.

  Het huis werd in 1999 beschermd. Vandaag wordt het gerestaureerd, zij het dan niet in de vorm zoals het er in 1929 uitzag. Zelf had Gray het allicht vreselijk gevonden dat ook het schilderwerk van Le Corbusier beschermd is en dus niet verwijderd mocht worden. Toch blijft E-1027 een modernistische meesterwerk dat elke liefhebber van design of architectuur ooit bezocht moet hebben. Dat kan na reservatie, onder begeleiding en in groep dankzij de organisatie Cap Moderne.

  E-1027

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Krijg 20% korting op de hele collectie van Nanimarquina. Actie geldig van 1 t.e.m. 21 oktober 2020.

  Het bericht Nanimarquina actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 28, 2020, 6:38 pm

  Voor Magazine M vragen we telkens een andere kunstenaar naar zijn of haar interpretatie van de iconische foto van ons gebouw. Met hun opleiding tot architecten en hun voorliefde voor ambachtelijke kunst konden we moeilijk een betere match bedenken dan Donald Van Ruiten en Astrid Nieuwborg, samen het duo So Uncalled For.

  Het bericht Master Artists So Uncalled For, de link tussen architectuur en kunst verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 28, 2020, 5:49 pm

  Zuiverdere lucht, een gelukkiger gevoel, een mooier interieur: van de voordelen van groen en planten in huis moeten we je allicht niet meer overtuigen. Met deze tips en tricks geef je een aanzet voor je eigen urban jungle.

  Het bericht Groen in huis: tips en tricks om jouw eigen urban jungle te creëren verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 22, 2020, 12:29 pm

  Krijg 15% korting op de Elephant Lounge Chair en Elephant Stool.

  Het bericht NORR11 actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 21, 2020, 8:33 am

  Het Duitse COR doet haar Latijnse naam eer aan. Het laat haar hart zien in tijden die voor iedereen moeilijk zijn. Hun nieuwste meubels komen volledig tot hun recht in zowel grote als kleine ruimtes. “Neem dus plaats en verander je zitgewoontes.”

  Het bericht Nieuw van COR: “Klein is prachtig!” verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 14, 2020, 7:44 am

  Over twee weken gaat het academiejaar van start. Ben je ook volop bezig met de inrichting van een studentenkot of studentenkamer? Laat je inspireren door dit kleurrijk voorbeeld uit onze showroom.

  Het bericht Een kleurrijk studentenkot verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 7, 2020, 2:41 pm

  De Slim tafel bestaat 15 jaar en dát moet gevierd worden. Ontvang kortingen op de Slim en Slim+ van 01.09.2020 tot 01.05.2021 .

  Het bericht Arco actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 1, 2020, 10:47 am

  Wie een zittend beroep heeft – en zo zijn er steeds meer mensen – brengt heel wat uren op zijn of haar bureaustoel door. Maar ook wanneer je hem enkel gebruikt om even mails te beantwoorden, is de keuze van het juiste zitmeubel essentieel. Met deze tips stel je je eigen verlanglijst samen en ontdek […]

  Het bericht Zo vind je jouw perfecte bureaustoel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 1, 2020, 6:42 am

  Elke maand vind je op onze website een interieur met Master meubilair. Niet alleen om te tonen wat we doen, ook om tips en inspiratie te bieden. Niet alleen van wat goed is, ook van wat niet fout is. Deze maand: vijf interieurmythes die je niet zomaar voor waar mag aannemen.

  Het bericht Realisatie: vijf interieurmythes ontkracht verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: August 17, 2020, 7:02 am

  Natuurlijk koop je design omdat je het mooi vindt, omdat het iets over jezelf zegt. Maar echte klassiekers zijn ook het investeren waard omdat ze hun waarde behouden. Bovendien maakt het verhaal het object nog mooier. Ontdek deze 5 tips in onze showroom.

  Het bericht Investeren in design: 5 verrassende verhalen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: August 11, 2020, 7:34 am