Master website
 • nl
 • en
 • Een creatie van twee geliefden, een stormachtige scheiding, muurschilderingen van een icoon, nazisoldaten, krakers, een moord en een wedergeboorte. Dit is het verhaal van Eileen Grays E-1027, algemeen bestempeld als de eerste modernistische villa.

  In 1929, na vier jaar van plannen, ontwerpen, tekenen en bouwen, komt de droom van de 51-jarige Eileen Gray uit. Samen met haar geliefde, architect Jean Badovici, trekt ze in haar eigen villa op een steile heuvel in Roquebrune-Cap-Martin, een idyllische stadje aan de Franse kust vlak bij Monaco. Zelf noemde ze het haar ‘maison en bord de mer’ (‘huis aan de rand van de zee’) maar het werd beroemd als E-1027, een verwijzing naar Eileen, Jean (de J is de tiende letter van het alfabet), Badovici (tweede letter) en Gray (zevende letter).

  In villa E-1027 konden Gray en Badovici alle nieuwe ideeën van het in de architectuur opkomende modernisme kwijt. De villa lijkt niet meer dan een eenvoudige balk maar het volledige witte exterieur en het platte dak waren erg ongewoon in de jaren twintig. Bovendien werden ramen en blinden ontworpen en geplaatst met aandacht voor de wind, de zon en de locatie. In het hoofd van Gray was haar huis een schip, met binnenin natuurlijke kleuraccenten in bruin, groen en blauw. Voor water waren de bewoners aangewezen op een watertank die elke dag bijgevuld moest worden.

  Grays oog voor detail valt op in de plaatsing van elektriciteit en verwarming, van spiegels, van de kasten in de gastenkamers, waar ze duidelijk aangaf wat waar hoorde gelegd te worden. Ze maakte los en ingebouwd meubilair voor het huis en plaatste er ook eerdere ontwerpen in, steeds met aandacht voor de omgeving en de bewoners. De bekendste zijn allicht de Bibendum zetel, genoemd naar het Michelinmannetje, en het in de hoogte verstelbare E-1027 bijzettafeltje.

  Op uitnodiging van zijn vriend Jean Badovici bezocht Le Corbusier vaak de villa. Met zeven muurschilderingen verstoorde hij het nauwgezette plan dat Gray uittekende voor haar droomhuis. Ze was dan ook woedend. Foto’s bewijzen dat Le Corbusier naakt schilderde. Volgens sommigen kon hij niet verdragen dat een vrouw zo’n belangrijk werk had gemaakt in wat hij beschouwde als zijn persoonlijke stijl. Later bouwde Le Corbusier een camping en zijn eigen vakantiehuisje vlak bij de villa

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa bezet door Duitse soldaten, die een van de muurschilderingen kapot schoten. Kunstenaar Jean Broniarski maakte het in 1978 na maar met meer nadruk op de swastika, die er volgens hem altijd al had ingezeten. Later werd de villa bezet en geplunderd door krakers, in 1996 werd er zelfs iemand vermoord.

  Het huis werd in 1999 beschermd. Vandaag wordt het gerestaureerd, zij het dan niet in de vorm zoals het er in 1929 uitzag. Zelf had Gray het allicht vreselijk gevonden dat ook het schilderwerk van Le Corbusier beschermd is en dus niet verwijderd mocht worden. Toch blijft E-1027 een modernistische meesterwerk dat elke liefhebber van design of architectuur ooit bezocht moet hebben. Dat kan na reservatie, onder begeleiding en in groep dankzij de organisatie Cap Moderne.

  E-1027

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Aan de pure architectuur van een (nieuwbouw)woning warmte en kleur toevoegen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We geven je enkele tips aan de hand van deze keuken en zithoek die werden ingericht door Master Meubel.

  Het bericht Realisatie: warmte en kleur in een nieuwbouw verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 21, 2020, 11:50 am

  Wie bij Master binnen wandelt, kan niet naast de Up5 met poef kijken. B&B Italia is een van de merken die vanaf het prille begin een plaats kregen in onze toonzaal. En ‘La Mama’ is na een halve eeuw nog steeds een van hun meest iconische stukken.

  Het bericht B&B Italia: ‘La Mama’ viert haar vijftigste verjaardag verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 15, 2020, 4:13 pm

  2019 was zonder twijfel een van de drukste jaren uit de meer dan dertig jaar lange geschiedenis van Master Meubel. Nu we met het nieuwe jaar ook een nieuwe start maken, blikken we terug en vooruit.

  Het bericht 2020, een nieuwe start voor Master Meubel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 6, 2020, 5:26 pm

     

  Het bericht Auping actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 1, 2020, 3:18 pm

     

  Het bericht Hay actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 26, 2019, 12:06 pm

  De donkerste dagen van het jaar zijn ook de gezelligste. Laat je inspireren voor je feestdis door de feestelijke aankleding van twee tafels van het Nederlandse Arco, de robuuste Trestle en de ronde Slim.

  Het bericht Arco: feest vieren doen we aan tafel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 17, 2019, 1:02 pm

  Donderdag 19 december ben je welkom in onze showroom voor de wintereditie van onze Pre-Sale Nocturne. Je vindt er toonzaalmodellen aan een scherpe prijs als voorbode van de wintersolden. Benieuwd? Wij lichten al een tipje van de sluier op!  

  Het bericht Een volledig interieur aan kleine prijzen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 10, 2019, 3:55 pm

  Evelien van kapsalon Epic Hair in het centrum van Turnhout wou wachtende klanten meer betrekken bij haar zaak. Master interieurarchitecte Isabelle creëerde met enkele stukken een zithoek die perfect aansluit bij de huisstijl van Epic Hair.

  Het bericht Realisatie: nieuwe zithoek voor kapsalon Epic Hair verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 5, 2019, 10:30 am

  Fritz Hansen is een van de vaandeldragers van het Deense design. De tijdloze collectie omvat zowel wereldberoemde klassiekers als hedendaagse ontwerpen. Maar hoe groei je van een eenvoudige schrijnwerkerij uit tot een internationaal merk? Het antwoord in vijf woorden.

  Het bericht Fritz Hansen: topdesign in vijf woorden verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 26, 2019, 10:00 am

  Barbara Standaert is nog steeds in de running voor een Henry van de Velde Gold Award in de categorie Habitat met het ontwerp voor haar Waterbench. Die prijkt al enkele maanden voor de ingang van Master Meubel.

  Het bericht Waterbench wint Henry van de Velde Award verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: Wouter
  Posted: November 25, 2019, 4:42 pm