Master website
 • nl
 • en
 • In april stelde Thonet de nieuwe bijzettafel 1025 voor. Het is het eerste Belgische ontwerp in de collectie van het Duitse designmerk. James Van Vossel vertelt ons hoe zijn ontwerpen ontstaan en hoe hij bij Thonet onder tafel kroop voor zijn eenvoudige maar complexe tafel.

  “In 2002 ben ik afgestudeerd aan Thomas More Mechelen, waar ik Interieur & Design en de Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp gevolgd heb. Vier jaar later heb ik mijn éénmanzaak JAMES opgericht. Daarnaast geef ik twee halve dagen per week les aan de hogeschool.

  Ik schets wel veel waarna ik in mijn atelier aan de slag ga. Maar als mensen me een plan vragen, heb ik dat meestal niet. Je kan niet op een tekening zitten. Of het nu een bril, een zetel of verlichting is, ik moet het kunnen testen. Die aanpak vraagt veel energie maar werkt ook inspirerend. In het atelier bots ik op andere ideeën, nieuwe materialen.”

  Een werkproces als wijn

  “Ik vergelijk mijn werkproces graag met wijn. Je leert een smaak kennen, proeft er van, laat het een tijdje rusten, keert er nog eens naar terug, proeft opnieuw… Veel van mijn prototypes hebben het daglicht nog niet gezien. Ik bekijk ze later nog eens opnieuw, wanneer ik wat ouder en wijzer ben. Als ik mijn hele leven hetzelfde zou doen, zou ik op dat ene gebied een specialist kunnen noemen. Maar ik wordt graag uitgedaagd om andere dingen te doen.

  Ik leerde de mensen van Thonet kennen op de beurs in Milaan in 2010. Ik stond daar met een kinderslee met lagen gefineerd hout in plaats van gebogen hout. Thonet had een collectie met sleeën en vond mijn idee interessant. Daarna is er een soort van maildialoog ontstaan tussen mij en het hoofd van de productie van Thonet. Ik liet hem regelmatig iets van me zien tot hij me vroeg ‘En waarom zou dit bij ons passen?’.”

  Thonet en de 1025: nauwkeurigheid van perfectie

  “De 1025 heb ik voorgesteld op IMM Cologne. Ik heb geen iPad, geen plan, maar wel een prototype. Dus heb ik de vier onderdelen in een zak gestoken en ben ik zo naar de stand van Thonet getrokken. Ik heb het model onder tafel ineen gezet voor het hoofd van de productie, zodat nieuwsgierige ogen er geen glimp van zouden kunnen opvangen. Even later zat de CEO ook bij onder de tafel. Ik ben trots op dat verhaal omdat het toont wie ik ben.

  Mensen vragen me wel eens waarom dit tafeltje bij Thonet zou passen. Als er een beetje speling op een van de onderdelen zou zitten, zou het niet werken. Thonet staat ook voor die nauwkeurigheid van perfectie. Zij maken ook graag met een aantal basiselementen een krachtig statement en dat heb ik ook gedaan met de 1025. In het ontwerp heb ik gebruik gemaakt van 'eerlijke verbindingen’: wat van onder te zien is, komt ook tevoorschijn in het blad, zonder onderbreking. Eigenlijk is dit tafeltje een schoolvoorbeeld van Duitse degelijkheid.”

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Profiteer nu van de Wintersale bij Auping en geniet van superzachte voordelen op de volledige collectie. Deze actie is geldig tot en met 14 februari 2021.

  Het bericht Auping acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 9:10 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  Krijg 15% korting op de bestsellers van Ligne Roset in de Kvadrat stoffen. Actie geldig van 9 t.e.m. 24 januari 2021.

  Het bericht Ligne Roset actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 7, 2021, 11:38 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am

  We kijken allemaal uit naar de eindejaarsfeesten. En misschien wel nog meer naar het einde van 2020. Verlekker je alvast in stijl op het nieuwe jaar met deze exclusieve vooruitblik naar onze wintersolden.

  Het bericht Zo begin je aan 2021 in stijl verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: Wouter
  Posted: December 30, 2020, 10:26 am

  Krijg nu tijdelijk korting op de sofa ‘model George’ van Linteloo. Actie geldig t.e.m. 31 maart 2021.

  Het bericht Linteloo actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 26, 2020, 2:59 pm

  Als er een perfect moment is om de gezellige Deense ‘hygge’-lifestyle te omarmen, dan wel het eindejaar. Ontwerpen uit het Deense design, in jouw interieur en onder jouw kerstboom, maken het plaatje af. Maar vanwaar komen de lijnen in het Hammershøi-servies en de strepen op de Omaggio-vazen van Kähler en naar wie werd Songbird Georg […]

  Het bericht Rosendhal Group: kerstcadeaus met een verhaal verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 8, 2020, 8:28 am

  Grootse familiefeesten zitten er dan niet in, dat betekent niet dat het thuis niet gezellig mag zijn met het eindejaar in aantocht. Maar hoe kleed je een dressoir of console prachtig aan? Maak gebruik van deze drie handige tips.

  Het bericht Maak het gezellig thuis: Drie Master tips om jouw dressoir te stylen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 30, 2020, 2:34 pm

  6 oktober 2020 was de honderdste geboortedag van de Italiaanse meester Vico Magistretti, die in 2006 overleed. Fritz Hansen brengt met een gelimiteerde editie van de iconische Carimate stoel een treffende hommage.

  Het bericht Fritz Hansen eert Vico Magistretti en zijn Carimate stoel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 23, 2020, 7:35 am