Master website
 • nl
 • en
 • In april stelde Thonet de nieuwe bijzettafel 1025 voor. Het is het eerste Belgische ontwerp in de collectie van het Duitse designmerk. James Van Vossel vertelt ons hoe zijn ontwerpen ontstaan en hoe hij bij Thonet onder tafel kroop voor zijn eenvoudige maar complexe tafel.

  “In 2002 ben ik afgestudeerd aan Thomas More Mechelen, waar ik Interieur & Design en de Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp gevolgd heb. Vier jaar later heb ik mijn éénmanzaak JAMES opgericht. Daarnaast geef ik twee halve dagen per week les aan de hogeschool.

  Ik schets wel veel waarna ik in mijn atelier aan de slag ga. Maar als mensen me een plan vragen, heb ik dat meestal niet. Je kan niet op een tekening zitten. Of het nu een bril, een zetel of verlichting is, ik moet het kunnen testen. Die aanpak vraagt veel energie maar werkt ook inspirerend. In het atelier bots ik op andere ideeën, nieuwe materialen.”

  Een werkproces als wijn

  “Ik vergelijk mijn werkproces graag met wijn. Je leert een smaak kennen, proeft er van, laat het een tijdje rusten, keert er nog eens naar terug, proeft opnieuw… Veel van mijn prototypes hebben het daglicht nog niet gezien. Ik bekijk ze later nog eens opnieuw, wanneer ik wat ouder en wijzer ben. Als ik mijn hele leven hetzelfde zou doen, zou ik op dat ene gebied een specialist kunnen noemen. Maar ik wordt graag uitgedaagd om andere dingen te doen.

  Ik leerde de mensen van Thonet kennen op de beurs in Milaan in 2010. Ik stond daar met een kinderslee met lagen gefineerd hout in plaats van gebogen hout. Thonet had een collectie met sleeën en vond mijn idee interessant. Daarna is er een soort van maildialoog ontstaan tussen mij en het hoofd van de productie van Thonet. Ik liet hem regelmatig iets van me zien tot hij me vroeg ‘En waarom zou dit bij ons passen?’.”

  Thonet en de 1025: nauwkeurigheid van perfectie

  “De 1025 heb ik voorgesteld op IMM Cologne. Ik heb geen iPad, geen plan, maar wel een prototype. Dus heb ik de vier onderdelen in een zak gestoken en ben ik zo naar de stand van Thonet getrokken. Ik heb het model onder tafel ineen gezet voor het hoofd van de productie, zodat nieuwsgierige ogen er geen glimp van zouden kunnen opvangen. Even later zat de CEO ook bij onder de tafel. Ik ben trots op dat verhaal omdat het toont wie ik ben.

  Mensen vragen me wel eens waarom dit tafeltje bij Thonet zou passen. Als er een beetje speling op een van de onderdelen zou zitten, zou het niet werken. Thonet staat ook voor die nauwkeurigheid van perfectie. Zij maken ook graag met een aantal basiselementen een krachtig statement en dat heb ik ook gedaan met de 1025. In het ontwerp heb ik gebruik gemaakt van 'eerlijke verbindingen’: wat van onder te zien is, komt ook tevoorschijn in het blad, zonder onderbreking. Eigenlijk is dit tafeltje een schoolvoorbeeld van Duitse degelijkheid.”

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Geniet nu van de Home stories acties van Vitra. Acties geldig van 1 november 2020 tot 31 januari 2021.

  Het bericht Vitra acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 25, 2020, 6:58 am

  Je vindt voortaan in onze toonzaal het Master Appartement. Ingericht zoals een echt appartement, met keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer en meer. Ook op kleine oppervlakken kun je een verbluffend interieur inrichten.

  Het bericht Laat je inspireren door het Master Appartement verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 1:01 pm

  Opdat jij gezellig zou kunnen tafelen met de feestdagen biedt Walter Knoll nu een korte levertermijn aan op de  Sheru chair. De levertermijn bedraagt nu 3 weken vanaf bestelling.

  Het bericht Walter Knoll actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:11 am

  De FM06 fauteuil is de rest van het jaar, tot 31 december 2020 verkrijgbaar met 15% korting en de Wire FM06 zwart/wit met standaard stoffering (zwart/mineral) is nu in 1 week leverbaar.

  Het bericht Pastoe actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:04 am

  Het najaar in onze Master Shop, waar je alle design accessoires van je dromen vindt, ziet er prachtig uit. We trokken naar Denemarken en keerden terug met onder meer elegante kaarsen, houten aapjes en beeldjes om cadeau te geven.

  Het bericht Denemarken boven in de Master Shop: kaarsen, aapjes en beeldjes verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 19, 2020, 8:01 am

  Van 17 tot 31 oktober ontvang je 15% korting op de gehele collectie van Ligne Roset, met uitzondering van de modellen Saparella, Multy, Clouds.

  Het bericht Ligne Roset najaars actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 17, 2020, 7:40 am

  Een home office kan natuurlijk eenvoudig in de woonkamer. Maar er zijn ook andere manieren om business en pleasure van elkaar te scheiden. Deze klanten richtten kantoorruimte, een vergaderruimte en een overdekt terrasje in in een bijgebouw aan hun huis.

  Het bericht Realisatie: kantoorruimte aan huis verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 12, 2020, 8:34 am

  De slaapkamer is het heiligdom van elk kind, of het nu een baby, een kleuter of een tiener is. In onze showroom vind je alles om de kinderkamer van hun en jullie dromen in te richten. En met deze tips los je bovendien drie gekende kinderproblemen op.

  Het bericht De kinderkamer waar iedereen van droomt (ook de ouders) verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 5, 2020, 2:32 pm

  Nox promobed naar eigen smaak en keuze samen te stellen.

  Het bericht Nox actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 12:59 pm

  Met Auping kies je voor duurzaam slaapcomfort én design van het hoogste niveau. Vanaf oktober laten we duurzame dromen uitkomen door de droomaanbiedingen op het Auping-gamma. Geldig van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020.

  Het bericht Auping actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 6:32 am