Master website
 • nl
 • en
 • In april stelde Thonet de nieuwe bijzettafel 1025 voor. Het is het eerste Belgische ontwerp in de collectie van het Duitse designmerk. James Van Vossel vertelt ons hoe zijn ontwerpen ontstaan en hoe hij bij Thonet onder tafel kroop voor zijn eenvoudige maar complexe tafel.

  “In 2002 ben ik afgestudeerd aan Thomas More Mechelen, waar ik Interieur & Design en de Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp gevolgd heb. Vier jaar later heb ik mijn éénmanzaak JAMES opgericht. Daarnaast geef ik twee halve dagen per week les aan de hogeschool.

  Ik schets wel veel waarna ik in mijn atelier aan de slag ga. Maar als mensen me een plan vragen, heb ik dat meestal niet. Je kan niet op een tekening zitten. Of het nu een bril, een zetel of verlichting is, ik moet het kunnen testen. Die aanpak vraagt veel energie maar werkt ook inspirerend. In het atelier bots ik op andere ideeën, nieuwe materialen.”

  Een werkproces als wijn

  “Ik vergelijk mijn werkproces graag met wijn. Je leert een smaak kennen, proeft er van, laat het een tijdje rusten, keert er nog eens naar terug, proeft opnieuw… Veel van mijn prototypes hebben het daglicht nog niet gezien. Ik bekijk ze later nog eens opnieuw, wanneer ik wat ouder en wijzer ben. Als ik mijn hele leven hetzelfde zou doen, zou ik op dat ene gebied een specialist kunnen noemen. Maar ik wordt graag uitgedaagd om andere dingen te doen.

  Ik leerde de mensen van Thonet kennen op de beurs in Milaan in 2010. Ik stond daar met een kinderslee met lagen gefineerd hout in plaats van gebogen hout. Thonet had een collectie met sleeën en vond mijn idee interessant. Daarna is er een soort van maildialoog ontstaan tussen mij en het hoofd van de productie van Thonet. Ik liet hem regelmatig iets van me zien tot hij me vroeg ‘En waarom zou dit bij ons passen?’.”

  Thonet en de 1025: nauwkeurigheid van perfectie

  “De 1025 heb ik voorgesteld op IMM Cologne. Ik heb geen iPad, geen plan, maar wel een prototype. Dus heb ik de vier onderdelen in een zak gestoken en ben ik zo naar de stand van Thonet getrokken. Ik heb het model onder tafel ineen gezet voor het hoofd van de productie, zodat nieuwsgierige ogen er geen glimp van zouden kunnen opvangen. Even later zat de CEO ook bij onder de tafel. Ik ben trots op dat verhaal omdat het toont wie ik ben.

  Mensen vragen me wel eens waarom dit tafeltje bij Thonet zou passen. Als er een beetje speling op een van de onderdelen zou zitten, zou het niet werken. Thonet staat ook voor die nauwkeurigheid van perfectie. Zij maken ook graag met een aantal basiselementen een krachtig statement en dat heb ik ook gedaan met de 1025. In het ontwerp heb ik gebruik gemaakt van 'eerlijke verbindingen’: wat van onder te zien is, komt ook tevoorschijn in het blad, zonder onderbreking. Eigenlijk is dit tafeltje een schoolvoorbeeld van Duitse degelijkheid.”

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  We hebben er een maand langer op moeten wachten maar nu zijn ze onmiskenbaar in aantocht: de zomersolden! In augustus ontdek je bij Master Meubel designklassiekers met korting. Wij pikten er alvast enkele favorieten uit.

  Het bericht De Master zomersolden, van kleurexplosies tot stijlvol zwart verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: July 27, 2020, 6:55 am

  Je tuin en terras zijn een rechtstreeks ticket naar dat heerlijke vakantiegevoel. We verzamelden alles voor die zalige zomeravonden en goten het in een handig boodschappenlijstje.

  Het bericht Zo breng je lange zomeravonden buiten in stijl door verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: July 21, 2020, 9:46 am

  Deze klanten wilden een kleurrijk nieuw interieur voor hun woonkamer. Een mooi voorbeeld van hoe een geslaagd resultaat enkel mogelijk is door samen een weg af te leggen.

  Het bericht Realisatie in Rotterdam: het proces en het resultaat verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: July 14, 2020, 8:51 am

  Meer dan 25 jaar geleden richtte Jan Te Lintelo zijn eigen merk op. Vandaag brengt Linteloo ontwerpen van grote namen zoals Paola Navona en Piet Boon op de markt. Te Lintelo neemt nooit een blad voor de mond en heeft een duidelijke visie op zijn specialiteit, zoals blijkt uit deze uitspraken.

  Het bericht Linteloo in quotes: “Onze sofa’s zijn om op te leven” verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: July 9, 2020, 5:44 am

  Kom tot rust bij jou thuis. Geniet nu van zomerse voordelen op de volledige collectie van Auping. Ontdek de voorwaarden in onze showroom.

  Het bericht Auping actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: July 1, 2020, 6:32 am

  Een huis inrichten kan op korte tijd maar je interieur kan ook door de jaren heen evolueren. Deze klanten combineren onder meer Afrikaanse kunst, eigen keramiek, vintage klassiekers, moderne raambekleding en nieuw meubilair.

  Het bericht Realisatie: keramiek, kunst en klassiekers verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: June 30, 2020, 6:24 am

  Zoals we de voorbije maanden de nabijheid van de natuur plots beseften, zo gaan we de komende maanden ongetwijfeld de geneugten van een vakantie in eigen land ontdekken. Dankzij deze boeken uit onze Master Shop ben je helemaal voorbereid voor de perfecte staycation. Maar ze zijn ook ideaal leesvoer voor thuis. Enjoy!

  Het bericht Haal alles uit je staycation met deze 5 boekentips verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: June 15, 2020, 12:31 pm

  Carlo Mollino was een Italiaans architect en ontwerper die in 1973 overleed. Dankzij Aurelio Zanotta, stichter van het bekende Italiaanse designmerk, is zijn meubilair vandaag nog te bewonderen in kantoren en woningen. Ontdek samen met ons het merk Zanotta.

  Het bericht Herontdek Carlo Mollino samen met Zanotta verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: June 9, 2020, 5:49 pm

  Juni is de openingsmaand van de Vitra Partner Store Antwerp. Schrijf je nu in en ontdek de volledig heringerichte showroom. De interieurinrichting en enkele van de vaste elementen werden ontworpen door Master Meubel.

  Het bericht Realisatie: Welkom in de nieuwe Vitra Partner Store! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: June 1, 2020, 3:09 pm

  Dit weekendverblijf aan de kust laat perfect zien waarom het een goed idee is om ons zo vroeg mogelijk bij je plannen te betrekken. Samen met de klant dachten we niet alleen na over het meubilair maar ook over de indeling van de beschikbare ruimte.

  Het bericht Realisatie: pied à terre à la plage verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: May 29, 2020, 5:53 am