Master website
 • nl
 • en
 • Architect Arne Jacobsen haatte de term ‘ontwerper’, hij tekende meubels die perfect pasten binnen zijn gebouwen. Dankzij zijn samenwerking met Fritz Hansen groeiden enkele van zijn stoelen toch uit tot klassiekers. Begin volgend jaar gaat een nieuw ontwerp van de bijna 50 jaar geleden overleden Jacobsen in productie.

  Arne Jacobsen studeerde nog architectuur aan de Royal Danish Academy of Fine Arts toen hij in 1925 in de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs een zilveren medaille won met zijn ontwerp voor een stoel. Tijdens de beurs bezocht hij het paviljoen van Le Corbusier.

  Later raakte de jonge Deen tijdens een reis naar Duitsland onder de indruk van de gebouwen van Mies van der Rohe en Walter Gropius. Onder hun invloed tekende Jacobsen huizen, kantoorgebouwen en wijken. De beroemdste zijn allicht de Bellevue badplaats, het gemeentehuis van Rødovre en het SAS Royal Hotel.

  Arne Jacobsen en het SAS Royal Hotel

  Het SAS Royal Hotel, een opdracht van luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines System, zou best eens het eerste designhotel ter wereld kunnen zijn. Het was bovendien de eerste wolkenkrabber in Denemarken en bijna tien jaar lang, tot 1969, het hoogste gebouw van het land. Jacobsen ontwierp letterlijk alles, van de gevel over de meubels tot de asbakken die verkocht worden in de cadeauwinkel.

  Vandaag zijn bijna alle ontwerpen van Jacobsen vervangen. Het hotel wordt daarom wel eens zijn ‘verloren Gesamtkunstwerk’ genoemd. Slechts één kamer, nummer 606, is in zijn oorspronkelijke staat gehouden. Designliefhebbers kunnen er nog genieten van de originele, groene meubels en de houten muurpanelen.

  Samenwerking met Fritz Hansen

  Voor de uitvoering van de meubels in het SAS Hotel deed Jacobsen beroep op de firma Fritz Hansen. Hij werkte al samen met het bedrijf sinds voor de Tweede Wereldoorlog. Samen schonken ze de wereld een aantal designklassiekers.

  • Ant, 1952

  Driepotige stoel, bedoeld voor de kantine van het pharmaceutische bedrijf Novo Nordisk, licht, stabiel en stapelbaar.

  • Series 7, 1955

  Origineel bekend als Model 3107, gebaseerd op een ontwerp en een multiplextechniek ontwikkeld door Charles en Ray Eames.

  • Grand Prix, 1957

  Origineel bekend als Model 4130, won de Grand Prix tijdens de elfde Triënnale in Milaan, gebaseerd op de 3107.

  • Swan, 1958

  Ontworpen voor de lobby van het SAS Royal Hotel en hergebruikt in latere projecten, maakte indruk dankzij de sierlijke, ronde vormen.

  • Egg, 1958

  Eveneens ontworpen voor de lobby van het SAS Royal Hotel, geïnspireerd door de Womb stoel van Eero Saarinen.

  Little Giraffe, een nieuwe oude stoel

  Jacobsen ontwierp nog meer stoelen voor het SAS Royal Hotel, waaronder Drop, die nooit in productie gingen. De Giraffe, met een hoge rugleuning, plaatste hij in het restaurant van het hotel. De Little Giraffe, een kleine broer met een minder hoge rug, wordt momenteel voor het eerst geproduceerd door Fritz Hansen. De ‘nieuwe’ stoel verschijnt in februari 2019 op de markt.

  Verliefd geworden op de meesterlijke ontwerpen van Arne Jacobsen? Geniet van de foto’s van de Little Giraffe hieronder of contacteer ons voor nog meer informatie. Deze meubels vind je uiteraard ook in onze showroom.

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Profiteer nu van de Wintersale bij Auping en geniet van superzachte voordelen op de volledige collectie. Deze actie is geldig tot en met 14 februari 2021.

  Het bericht Auping acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 9:10 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  Krijg 15% korting op de bestsellers van Ligne Roset in de Kvadrat stoffen. Actie geldig van 9 t.e.m. 24 januari 2021.

  Het bericht Ligne Roset actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 7, 2021, 11:38 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am

  We kijken allemaal uit naar de eindejaarsfeesten. En misschien wel nog meer naar het einde van 2020. Verlekker je alvast in stijl op het nieuwe jaar met deze exclusieve vooruitblik naar onze wintersolden.

  Het bericht Zo begin je aan 2021 in stijl verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: Wouter
  Posted: December 30, 2020, 10:26 am

  Krijg nu tijdelijk korting op de sofa ‘model George’ van Linteloo. Actie geldig t.e.m. 31 maart 2021.

  Het bericht Linteloo actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 26, 2020, 2:59 pm

  Als er een perfect moment is om de gezellige Deense ‘hygge’-lifestyle te omarmen, dan wel het eindejaar. Ontwerpen uit het Deense design, in jouw interieur en onder jouw kerstboom, maken het plaatje af. Maar vanwaar komen de lijnen in het Hammershøi-servies en de strepen op de Omaggio-vazen van Kähler en naar wie werd Songbird Georg […]

  Het bericht Rosendhal Group: kerstcadeaus met een verhaal verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 8, 2020, 8:28 am

  Grootse familiefeesten zitten er dan niet in, dat betekent niet dat het thuis niet gezellig mag zijn met het eindejaar in aantocht. Maar hoe kleed je een dressoir of console prachtig aan? Maak gebruik van deze drie handige tips.

  Het bericht Maak het gezellig thuis: Drie Master tips om jouw dressoir te stylen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 30, 2020, 2:34 pm

  6 oktober 2020 was de honderdste geboortedag van de Italiaanse meester Vico Magistretti, die in 2006 overleed. Fritz Hansen brengt met een gelimiteerde editie van de iconische Carimate stoel een treffende hommage.

  Het bericht Fritz Hansen eert Vico Magistretti en zijn Carimate stoel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 23, 2020, 7:35 am