Master website
 • nl
 • en
 • Le Corbusier, allicht de beroemdste architect van de twintigste eeuw, sleet zijn laatste dagen in Roquebrune-Cap-Martin, niet ver van Monaco. Hij was er zo verliefd op een villa en het zeezicht dat hij er een camping en een vakantiehuisje ontwierp.

  In 1923 overtuigt de jonge Roemeense architect en criticus Jean Badovici, die na de Eerste Wereldoorlog zijn opleiding geniet in Parijs, uitgever Albert Morancé van de noodzaak van een architectuurblad. Met Badovici als hoofdredacteur groeit Architecture Vivante uit tot een van de belangrijkste Europese vakbladen. Het tijdschrift besteedt met name aandacht aan opkomende modernistische bewegingen zoals De Stijl en Bauhaus. Onder meer Le Corbusier, Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies Van der Rohe leveren bijdragen.

  Badovici geraakt bevriend met belangrijke figuren zoals Le Corbusier en Eileen Gray. Hij schrijft mee aan een nummer van het Nederlandse blad Wendingen over haar en samen werken ze aan E-1027, het mythische huis in het zuiden van Frankrijk. Le Corbusier is er kind aan huis, hij is dol op de architectuur en het prachtige zeezicht. Nadat Gray verhuisd is naar Parijs, nodigt Badovici Le Corbusier uit om kleurrijke muurtekeningen te maken in de villa. Het is nog steeds onduidelijk of Le Corbusier uiting wou geven aan zijn bewondering of zijn jaloezie. Gray is in elk geval woest wanneer ze hoort over dit ‘vandalisme’ in haar werkstuk.

  Lees hier het volledige verhaal van E-1027.

  De camping van L'étoile de mer

  Tijdens zijn verblijven eet Le Corbusier graag in het nabijgelegen visrestaurant L’étoile de mer. Zo raakt hij bevriend met de eigenaar, die hem vraagt een camping te ontwerpen. De architect tekent vijf kleine maar multifunctioneel ingerichte cabines, an sich niet meer dan een slaapplek met opbergplaats en een kleine lavabo met een spiegeltje erboven, waardoor de ruimte groter lijkt.

  Le cabanon des vacances

   

  cabanon
  cabanon
  cabanon

  De restauranteigenaar betaalt Le Corbusier in natura met een stuk grond vlak naast zijn gebouw. Hij bouwt er zijn ‘cabanon des vacances’, met in de inkomhal een deurtje naar het restaurant waar hij jarenlang dagelijks eet. In tegenstelling tot de meeste van zijn projecten is de cabanon klein en sober ingericht. Zijn vrouw Yvonne slaapt op een houten bed, zelf verkiest hij een matras op de grond. Water en elektriciteit komen van het visrestaurant. In het nabijgelegen atelier met prachtig zeezicht tekent de architect enkele van zijn laatste projecten, waaronder enkele gebouwen in de Indische stad Chandigarh.

  Le Corbusier had naar eigen zeggen niets meer nodig dan zijn cabanon en de zee. Op 27 augustus 1965 stierf hij aan een hartaanval tijdens een zwempartij in de zee waar hij zo van hield. Hij werd begraven in zijn geliefde Roquebrune-Cap-Martin, vlak bij zijn cabanon.

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  13 en 14 maart is het outdoor weekend in onze toonzaal. Wees er als eerste bij voor onze showroommodellen, ontdek de nieuwe lente collectie en laat je tuin (her)inrichten door onze interieurarchitecten. Spring is coming!

  Het bericht Bij Master begint de lente een week vroeger verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: March 2, 2021, 12:39 pm

  Ontvang 20% korting op jouw Mags Sofa van 1 maart tot 31 maart 2021.

  Het bericht Hay actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 27, 2021, 7:41 am

  Piero Lissoni en Knoll werken al jarenlang intens samen. Toch blijven hun ontwerpen verrassen. In onze showroom vind je het eerste prototype van de gloednieuwe Knoll Matic sofa.

  Het bericht Exclusief: ontdek als eerste de nieuwe Knoll Matic verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 23, 2021, 8:53 am

  De Master Ateliers ontfermen zich over jouw volledige interieur. Ook voor de raamdecoratie hebben we alle expertise in huis. Laat je daarom begeleiden in je zoektocht naar de perfecte gordijnen en lamellen, van het plan tot de uitvoering.

  Het bericht Drie redenen om voor raamdecoratie uit ons atelier te kiezen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 17, 2021, 8:18 am

  Wie een tijdloos, elegant interieur wil, komt onvermijdelijk uit bij de klassiekers van het hedendaags design. In de kantoren van Development Coordination Belgium vullen decennia oude en piepjonge meubelstukken elkaar aan.

  Het bericht Realisatie: design klassiekers bij een projectontwikkelaar verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 16, 2021, 8:02 am

  Haal je liever je producten niet op in de showroom of net buiten de openingsuren? Dat kan bij Master Meubel! Ontdek in deze video hoe onze innovatieve afhaalkluis werkt.

  Het bericht Haal je (Valentijn)bestelling af wanneer het past verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 9, 2021, 12:23 pm

  Nu we elke avond doorbrengen in onze bubbel, is het misschien nog moeilijker om bijzondere momenten zoals Valentijn te vieren. Met deze liefdevolle design accessoires komen jullie toch ongetwijfeld helemaal in de juiste sfeer.

  Het bericht Zo maak je Valentijn extra romantisch verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 2, 2021, 12:43 pm

  Het model Base is gemaakt in de gebruikelijke Interlübke kwaliteit, puur ontworpen en vooral buitengewoon ontvankelijk. Prijs per 1 kast van 1 meter incl. twee leggers en een ophangrail heb je nu vanaf 950EURO. Deze actie is geldig van 15 februari t.e.m 30 september 2021.

  Het bericht Interlübke actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: February 1, 2021, 8:38 am

  Master Meubel is jouw unieke aanspreekpunt voor de totaalinrichting van je thuis of je bedrijf. Uiteraard vind je alle designmeubilair en accessoires in onze showroom. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden…

  Het bericht Master Meubel, meer dan meubilair verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 26, 2021, 3:28 pm

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am