Master website
 • nl
 • en
 • De Barcelona chair van Ludwig Mies van der Rohe hoeven we waarschijnlijk niet meer te introduceren. Dit iconische designstuk is een van de meest gevierde ontwerpen van de 20ste eeuw. Benieuwd welke geschiedenis er schuilgaat achter deze master? Of wil je weten hoe je een authentieke Barcelona chair kan herkennen? Lees dan zeker verder.

  De Barcelona chair doorheen de geschiedenis

  Alles begon in 1928 toen ontwerper Ludwig Mies volop aan het experimenteren was met verschillende zeteldesigns. Voor het schaarvormige ontwerp van de Barcelona chair liet hij zich inspireren door de zogenaamde Curulische zetel: een vorm die bij de Grieken, Romeinen en Egyptenaren geassocieerd werd met macht en aanzien.

  Oorspronkelijk werden er slechts twee variaties van de stoel effectief ontworpen, meer bepaald voor het Barcelona Pavillion op de wereldtentoonstelling in 1929. Een jaar later vond de Barcelona chair ook zijn weg naar Amerika via Philip Johnson, die aan Ludwig Mies de opdracht gaf om zijn woning in te richten.

  Al gauw ging de bal aan het rollen en de Barcelona chair werd steeds populairder. Zo werd Ludwig Mies in 1945 benaderd door Florence Knoll, die voorstelde om zijn volledige collectie en masse te produceren voor de Amerikaanse markt. Ludwig Mies besliste om de productierechten aan Knoll te verlenen – en de rest is geschiedenis.

  Een echte Barcelona chair herkennen

  Net als bij elk groots designstuk bestaan er ook van de Barcelona chair verschillende replica’s. Om een onderscheid te maken tussen echt en kopie besliste KnollStudio in de jaren ’90 om Ludwig Mies’ handtekening in de rechter achterpoot van de stoel te graveren.

  In 2004 verkreeg Knoll bovendien het handelsmerk van vijf designstukken van Ludwig Mies van der Rohe, waaronder ook de Barcelona chair met Ottoman. Hierdoor wordt het ontwerp beschermd tegen kopiëren zonder toestemming en oog voor elegantie. Tot op de dag van vandaag maakt Knoll de stoel ook nog volledig volgens de richtlijnen van Ludwig Mies.

   

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Krijg 20% korting op de hele collectie van Nanimarquina. Actie geldig van 1 t.e.m. 21 oktober 2020.

  Het bericht Nanimarquina actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 28, 2020, 6:38 pm

  Voor Magazine M vragen we telkens een andere kunstenaar naar zijn of haar interpretatie van de iconische foto van ons gebouw. Met hun opleiding tot architecten en hun voorliefde voor ambachtelijke kunst konden we moeilijk een betere match bedenken dan Donald Van Ruiten en Astrid Nieuwborg, samen het duo So Uncalled For.

  Het bericht Master Artists So Uncalled For, de link tussen architectuur en kunst verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 28, 2020, 5:49 pm

  Zuiverdere lucht, een gelukkiger gevoel, een mooier interieur: van de voordelen van groen en planten in huis moeten we je allicht niet meer overtuigen. Met deze tips en tricks geef je een aanzet voor je eigen urban jungle.

  Het bericht Groen in huis: tips en tricks om jouw eigen urban jungle te creëren verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 22, 2020, 12:29 pm

  Krijg 15% korting op de Elephant Lounge Chair en Elephant Stool.

  Het bericht NORR11 actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 21, 2020, 8:33 am

  Het Duitse COR doet haar Latijnse naam eer aan. Het laat haar hart zien in tijden die voor iedereen moeilijk zijn. Hun nieuwste meubels komen volledig tot hun recht in zowel grote als kleine ruimtes. “Neem dus plaats en verander je zitgewoontes.”

  Het bericht Nieuw van COR: “Klein is prachtig!” verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 14, 2020, 7:44 am

  Over twee weken gaat het academiejaar van start. Ben je ook volop bezig met de inrichting van een studentenkot of studentenkamer? Laat je inspireren door dit kleurrijk voorbeeld uit onze showroom.

  Het bericht Een kleurrijk studentenkot verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 7, 2020, 2:41 pm

  De Slim tafel bestaat 15 jaar en dát moet gevierd worden. Ontvang kortingen op de Slim en Slim+ van 01.09.2020 tot 01.05.2021 .

  Het bericht Arco actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 1, 2020, 10:47 am

  Wie een zittend beroep heeft – en zo zijn er steeds meer mensen – brengt heel wat uren op zijn of haar bureaustoel door. Maar ook wanneer je hem enkel gebruikt om even mails te beantwoorden, is de keuze van het juiste zitmeubel essentieel. Met deze tips stel je je eigen verlanglijst samen en ontdek […]

  Het bericht Zo vind je jouw perfecte bureaustoel verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: September 1, 2020, 6:42 am

  Elke maand vind je op onze website een interieur met Master meubilair. Niet alleen om te tonen wat we doen, ook om tips en inspiratie te bieden. Niet alleen van wat goed is, ook van wat niet fout is. Deze maand: vijf interieurmythes die je niet zomaar voor waar mag aannemen.

  Het bericht Realisatie: vijf interieurmythes ontkracht verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: August 17, 2020, 7:02 am

  Natuurlijk koop je design omdat je het mooi vindt, omdat het iets over jezelf zegt. Maar echte klassiekers zijn ook het investeren waard omdat ze hun waarde behouden. Bovendien maakt het verhaal het object nog mooier. Ontdek deze 5 tips in onze showroom.

  Het bericht Investeren in design: 5 verrassende verhalen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: August 11, 2020, 7:34 am