Master website
 • nl
 • en
 • De Barcelona chair van Ludwig Mies van der Rohe hoeven we waarschijnlijk niet meer te introduceren. Dit iconische designstuk is een van de meest gevierde ontwerpen van de 20ste eeuw. Benieuwd welke geschiedenis er schuilgaat achter deze master? Of wil je weten hoe je een authentieke Barcelona chair kan herkennen? Lees dan zeker verder.

  De Barcelona chair doorheen de geschiedenis

  Alles begon in 1928 toen ontwerper Ludwig Mies volop aan het experimenteren was met verschillende zeteldesigns. Voor het schaarvormige ontwerp van de Barcelona chair liet hij zich inspireren door de zogenaamde Curulische zetel: een vorm die bij de Grieken, Romeinen en Egyptenaren geassocieerd werd met macht en aanzien.

  Oorspronkelijk werden er slechts twee variaties van de stoel effectief ontworpen, meer bepaald voor het Barcelona Pavillion op de wereldtentoonstelling in 1929. Een jaar later vond de Barcelona chair ook zijn weg naar Amerika via Philip Johnson, die aan Ludwig Mies de opdracht gaf om zijn woning in te richten.

  Al gauw ging de bal aan het rollen en de Barcelona chair werd steeds populairder. Zo werd Ludwig Mies in 1945 benaderd door Florence Knoll, die voorstelde om zijn volledige collectie en masse te produceren voor de Amerikaanse markt. Ludwig Mies besliste om de productierechten aan Knoll te verlenen – en de rest is geschiedenis.

  Een echte Barcelona chair herkennen

  Net als bij elk groots designstuk bestaan er ook van de Barcelona chair verschillende replica’s. Om een onderscheid te maken tussen echt en kopie besliste KnollStudio in de jaren ’90 om Ludwig Mies’ handtekening in de rechter achterpoot van de stoel te graveren.

  In 2004 verkreeg Knoll bovendien het handelsmerk van vijf designstukken van Ludwig Mies van der Rohe, waaronder ook de Barcelona chair met Ottoman. Hierdoor wordt het ontwerp beschermd tegen kopiëren zonder toestemming en oog voor elegantie. Tot op de dag van vandaag maakt Knoll de stoel ook nog volledig volgens de richtlijnen van Ludwig Mies.

   

  Producten die je misschien leuk vindt