Master website
 • nl
 • en
 • Al in 2008 dienden zeven landen, waaronder België, een aanvraag in bij de Unesco om een deel van het werk van Le Corbusier te erkennen als werelderfgoed. Nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen, ook voor het Huis Guiette, het enige Belgische gebouw dat werd ontworpen door de Zwitsers-Franse architect.

  Schilder René Guiette liet in 1926 een huis bouwen aan de Populierenlaan in Wilrijk. Dat moest dienst doen als woonhuis en atelier. Guiette doopte het Les Peupliers maar vandaag staat het bekend als het huis Guiette. Architect Le Corbusier bewees met deze woning dat zijn theoretische Maison Citrohan ook gerealiseerd kon worden met beperkingen zoals het beschikbare budget, de wensen van de bouwheer en de bouwvoorschriften van de stad.

  De woning werd gebouwd onder toezicht van de Antwerpse architect Paul Smekens. Voor Le Corbusier waren kleuren een belangrijk element om de architectuur te benadrukken. In mei 1927 kwam hij dan ook zelf ter plaatse om het kleurpalet voor de nieuwe woning te bepalen. Hij trok de ruimtes open door onder meer per kamer alle muren een andere kleur en in het gehele huis gelijklopende wanden dezelfde kleur te geven.

  "Uitzonderlijke bijdrage aan modernistische architectuur"

   

  In 1978 werd het Huis Guiette beschermd als monument. Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht de woning in 1983. Na jaren leegstand liet zij er een atelier naast bouwen door de Antwerpse architect Georges Baines. Samen met fotograaf Patrick Robyn is ze nog steeds eigenaar van een van de belangrijkste ontwerpen van Le Corbusier.

  De zeventien gebouwen van Le Corbusier die erkend kunnen worden bevinden zich naast België ook in Argentinië, Duitsland, India, Japen en uiteraard Frankrijk en Zwitserland. Na bezwaren van Unesco in 2009 en 2011 oordeelt het adviesorgaan Icomos nu dat ze “een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de modernistische architectuurstijl vertegenwoordigen”. De definitieve beslissing over de toekenning van de status als werelderfgoed wordt tussen 10 en 20 juli in Istanboel genomen.

   

  Nieuwsgierig naar het interieur van de enige Belgische woning van Le Corbusier? Klik hieronder voor een korte rondleiding!

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Geniet nu van de Home stories acties van Vitra. Acties geldig van 1 november 2020 tot 31 januari 2021.

  Het bericht Vitra acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 25, 2020, 6:58 am

  Je vindt voortaan in onze toonzaal het Master Appartement. Ingericht zoals een echt appartement, met keuken, woonkamer met openhaard en meer. Ook op kleine oppervlakken kun je een verbluffend interieur inrichten.

  Het bericht Laat je inspireren door het Master Appartement verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 1:01 pm

  Opdat jij gezellig zou kunnen tafelen met de feestdagen biedt Walter Knoll nu een korte levertermijn aan op de  Sheru chair. De levertermijn bedraagt nu 3 weken vanaf bestelling.

  Het bericht Walter Knoll actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:11 am

  De FM06 fauteuil is de rest van het jaar, tot 31 december 2020 verkrijgbaar met 15% korting en de Wire FM06 zwart/wit met standaard stoffering (zwart/mineral) is nu in 1 week leverbaar.

  Het bericht Pastoe actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 20, 2020, 8:04 am

  Het najaar in onze Master Shop, waar je alle design accessoires van je dromen vindt, ziet er prachtig uit. We trokken naar Denemarken en keerden terug met onder meer elegante kaarsen, houten aapjes en beeldjes om cadeau te geven.

  Het bericht Denemarken boven in de Master Shop: kaarsen, aapjes en beeldjes verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 19, 2020, 8:01 am

  Van 17 tot 31 oktober ontvang je 15% korting op de gehele collectie van Ligne Roset, met uitzondering van de modellen Saparella, Multy, Clouds.

  Het bericht Ligne Roset najaars actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 17, 2020, 7:40 am

  Een home office kan natuurlijk eenvoudig in de woonkamer. Maar er zijn ook andere manieren om business en pleasure van elkaar te scheiden. Deze klanten richtten kantoorruimte, een vergaderruimte en een overdekt terrasje in in een bijgebouw aan hun huis.

  Het bericht Realisatie: kantoorruimte aan huis verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 12, 2020, 8:34 am

  De slaapkamer is het heiligdom van elk kind, of het nu een baby, een kleuter of een tiener is. In onze showroom vind je alles om de kinderkamer van hun en jullie dromen in te richten. En met deze tips los je bovendien drie gekende kinderproblemen op.

  Het bericht De kinderkamer waar iedereen van droomt (ook de ouders) verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 5, 2020, 2:32 pm

  Nox promobed naar eigen smaak en keuze samen te stellen.

  Het bericht Nox actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 12:59 pm

  Met Auping kies je voor duurzaam slaapcomfort én design van het hoogste niveau. Vanaf oktober laten we duurzame dromen uitkomen door de droomaanbiedingen op het Auping-gamma. Geldig van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020.

  Het bericht Auping actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: October 1, 2020, 6:32 am