Master website
 • nl
 • en
 • Al in 2008 dienden zeven landen, waaronder België, een aanvraag in bij de Unesco om een deel van het werk van Le Corbusier te erkennen als werelderfgoed. Nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen, ook voor het Huis Guiette, het enige Belgische gebouw dat werd ontworpen door de Zwitsers-Franse architect.

  Schilder René Guiette liet in 1926 een huis bouwen aan de Populierenlaan in Wilrijk. Dat moest dienst doen als woonhuis en atelier. Guiette doopte het Les Peupliers maar vandaag staat het bekend als het huis Guiette. Architect Le Corbusier bewees met deze woning dat zijn theoretische Maison Citrohan ook gerealiseerd kon worden met beperkingen zoals het beschikbare budget, de wensen van de bouwheer en de bouwvoorschriften van de stad.

  De woning werd gebouwd onder toezicht van de Antwerpse architect Paul Smekens. Voor Le Corbusier waren kleuren een belangrijk element om de architectuur te benadrukken. In mei 1927 kwam hij dan ook zelf ter plaatse om het kleurpalet voor de nieuwe woning te bepalen. Hij trok de ruimtes open door onder meer per kamer alle muren een andere kleur en in het gehele huis gelijklopende wanden dezelfde kleur te geven.

  "Uitzonderlijke bijdrage aan modernistische architectuur"

   

  In 1978 werd het Huis Guiette beschermd als monument. Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht de woning in 1983. Na jaren leegstand liet zij er een atelier naast bouwen door de Antwerpse architect Georges Baines. Samen met fotograaf Patrick Robyn is ze nog steeds eigenaar van een van de belangrijkste ontwerpen van Le Corbusier.

  De zeventien gebouwen van Le Corbusier die erkend kunnen worden bevinden zich naast België ook in Argentinië, Duitsland, India, Japen en uiteraard Frankrijk en Zwitserland. Na bezwaren van Unesco in 2009 en 2011 oordeelt het adviesorgaan Icomos nu dat ze “een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de modernistische architectuurstijl vertegenwoordigen”. De definitieve beslissing over de toekenning van de status als werelderfgoed wordt tussen 10 en 20 juli in Istanboel genomen.

   

  Nieuwsgierig naar het interieur van de enige Belgische woning van Le Corbusier? Klik hieronder voor een korte rondleiding!

  Producten die je misschien leuk vindt

  MasterMeubel

  Master Meubel, expert in design meubelen, maatwerk, raamdecoratie en interieur inrichting. Meubelen van topontwerpers te bekijken op onze website of in onze showroom.

  Dankzij haar vloeiende paddenstoelvorm is de Panthella lamp de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onmiddellijk herkenbaar designicoon. Om dat te vieren, brengt Louis Poulsen een nieuw formaat en een nieuwe afwerking van de Panthella Tafel naar jouw interieur.

  Het bericht 50 jaar Panthella lamp: Louis Poulsen presenteert nieuwe versies verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 10:56 am

  Profiteer nu van de Wintersale bij Auping en geniet van superzachte voordelen op de volledige collectie. Deze actie is geldig tot en met 14 februari 2021.

  Het bericht Auping acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 9:10 am

  Geniet nu van korting op het model DS-17 en model DS-450.

  Het bericht Desede acties verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 13, 2021, 8:21 am

  Krijg 15% korting op de bestsellers van Ligne Roset in de Kvadrat stoffen. Actie geldig van 9 t.e.m. 24 januari 2021.

  Het bericht Ligne Roset actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 7, 2021, 11:38 am

  2020 was een jaar dat we niet snel gaan vergeten. Net dat gaan we wel doen. Onze focus gaat helemaal op dit nieuwe jaar. Een jaar waarin we je alle facetten van Master Meubel leren kennen. Ontdek ze nu in onze nieuwe bedrijfsfilm.

  Het bericht Bye bye 2020, hello 2021: een nieuw jaar, een nieuwe bedrijfsfilm! verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: January 4, 2021, 10:38 am

  We kijken allemaal uit naar de eindejaarsfeesten. En misschien wel nog meer naar het einde van 2020. Verlekker je alvast in stijl op het nieuwe jaar met deze exclusieve vooruitblik naar onze wintersolden.

  Het bericht Zo begin je aan 2021 in stijl verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: Wouter
  Posted: December 30, 2020, 10:26 am

  Krijg nu tijdelijk korting op de sofa ‘model George’ van Linteloo. Actie geldig t.e.m. 31 maart 2021.

  Het bericht Linteloo actie verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 26, 2020, 2:59 pm

  Gezellig met zen twee een romantisch avondje met geurkaarsen van Piet Boon – serax, The Luxuriate, kaarsen van Ester & Erik, theelichthouders van iittala (kastehelmi). Plaids van Missoni, Hay, Lanerossi, Teixidors … Locherber Giftbox als het al iets meer mag zijn.

  Het bericht 02/02 Valentijn verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 16, 2020, 12:43 pm

  Als er een perfect moment is om de gezellige Deense ‘hygge’-lifestyle te omarmen, dan wel het eindejaar. Ontwerpen uit het Deense design, in jouw interieur en onder jouw kerstboom, maken het plaatje af. Maar vanwaar komen de lijnen in het Hammershøi-servies en de strepen op de Omaggio-vazen van Kähler en naar wie werd Songbird Georg […]

  Het bericht Rosendhal Group: kerstcadeaus met een verhaal verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: December 8, 2020, 8:28 am

  Grootse familiefeesten zitten er dan niet in, dat betekent niet dat het thuis niet gezellig mag zijn met het eindejaar in aantocht. Maar hoe kleed je een dressoir of console prachtig aan? Maak gebruik van deze drie handige tips.

  Het bericht Maak het gezellig thuis: Drie Master tips om jouw dressoir te stylen verscheen eerst op MasterMeubel.

  Author: shannen
  Posted: November 30, 2020, 2:34 pm