Master website
 • nl
 • en
 • De hittegolven zijn achter de rug, de vakantie loopt nog even. Het uitgelezen moment dus voor enkele designuitstappen. Het Master team geeft je vijf tips, van een Antwerpse nieuwbouw tot een Indische grootstad.

  In eigen land: Gerechtsgebouw

  Ontworpen door Richard Rodgers
  Dateert uit 2006
  Bevindt zich in Antwerpen
  Vandaag beter bekend als het Vlinderpaleis

  Het nieuwe gerechtsgebouw van Antwerpen bevindt zich aan de Bolivarplaats, waar vroeger het Zuidstation was. Het bestaat uit 6 grote, glazen vleugels van 4 verdiepingen hoog. Die gaven het gerechtsgebouw de bijnaam ‘het vlinderpaleis’. Elke vleugel heeft een punthoed, een glazen toren, boven de grote zittingzalen.

  Het ontwerp werd gemaakt door de Brit Richard Rogers. Die tekende in de jaren zeventig samen met Renzo Piano de plannen voor het Centre Pompidou in Parijs. De architectuur, met voorzieningen voor onder meer water, verwarming en trappen aan de buitenkant, maakte het gebouw wereldberoemd. Rogers bleef de volgende decennia iconische gebouwen ontwerpen, waaronder het hoofdkantoor van Lloyd’s en de Millennium Dome, beide in Londen. Extra inspiratie voor enkele designuitstappen.

  Bij onze noorderburen: Kröller-Müller Museum

  Ontworpen door Henry Van de Velde
  Dateert uit 1938
  Bevindt zich in Nederland
  Vandaag een internationaal gewaardeerd museum

  Het Kröller-Müller Museum voor moderne kunst is gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in de provincie Gelderland. Hier wordt de indrukwekkende kunstverzameling van Helene Müller, een Duitse die getrouwd was met de Nederlandse zakenman Anton Kröller, publiek getoond.

  Bedoeling was om dat in een groots opgezet museum te doen op het voormalige landgoed van het echtpaar. De crisis van de jaren 1920 verplichtte Henry Van de Velde echter een kleiner gebouw en bijhorend beeldenpark te ontwerpen. Daarvoor had mevrouw Müller Ludwig Mies van der Rohe de laan uitgestuurd en H.P. Berlage buitengeruzied. Die laatste ontwierp wel het fraaie Jachthuis St. Hubertus in het Nationaal Park. Onder meer de vele werken van Vincent van Gogh lokken jaarlijks een kwart miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland naar het Kröller-Müller Museum.

  In het hoge noorden: Paimio Sanatorium

  Ontworpen door Alvar Aalto
  Dateert uit 1933
  Bevindt zich in Finland
  Vandaag een privéziekenhuis voor kinderen

  Alvar Aalto ontwierp dit sanatorium voor tuberculosepatiënten als een “medisch instrument” dat moest bijdragen aan het genezingsproces. Zo was er een zonneterras op het platte dak en waren er stille wastafels in de kamers, waardoor de patiënten elkaar niet stoorden. Omdat zowel bewoners als personeel vaak jarenlang in het gebouw verbleven, voorzag Aalto ook gemeenschappelijke ruimtes zoals een kapel.

  Na de ontdekking van antibiotica tegen tuberculose werd het sanatorium begin jaren zestig omgevormd tot een algemeen ziekenhuis. Het is genomineerd om UNESCO Werelderfgoed te worden. Een deel van het meubilair dat Aalto specifiek voor het gebouw ontwierp, zoals de Artek Paimio stoel, wordt nog steeds commercieel geproduceerd.

  In het verre oosten: Chandigarh

  Ontworpen door Le Corbusier
  Dateert uit 1960
  Bevindt zich in India
  Vandaag een van de rijkste en properste steden van het land

  Na de opdeling van Brits-Indië in 1947 had de nieuwe provincie Oost-Punjab een nieuwe hoofdstad nodig ter vervanging van Lahore, dat voortaan in West-Punjab in Pakistan lag. De Indische eerste minister Jawaharlal Nehru gaf opdracht een nieuwe stad te ontwerpen. De Amerikaanse architect Albert Mayer tekende een grondplan uit, Le Corbusier maakte plannen voor verschillende administratieve gebouwen. Ook zijn naaste medewerker Pierre Jeanneret speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de nieuwe stad Chandigarh.

  Vandaag vind je hier het City Architecture Museum en het Le Corbusier Center, waar veel van zijn tekeningen te zien zijn. Het Capitol Complex, met onder meer gerechtshoven, het parlementsgebouw en de beroemde Open hand van Le Corbusier, is sinds juli 2016 UNESCO Werelderfgoed.

  Extra tip: Triënnale Brugge

  Hedendaagse kunst in de Brugse binnenstad
  Nog tot en met 16 september

  Het thema van deze editie van de Triënnale is Liquid City | Vloeibare Stad. In tijden waarin niets nog zeker lijkt, waarin gevestigde gedachten en leefvormen onder druk staan en waarin het water ons tot aan de lippen staat, stelt het kunstfestival pertinente vragen. Wat brengt de toekomst? Hoe flexibel kan een historische stad als Brugge zijn? Hoe vloeibaar moet onze samenleving worden? Vijftien indrukwekkende kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken van hedendaagse kunstenaars en architecten proberen een antwoord te geven.

  Producten die je misschien leuk vindt

  Related Products Feed

  Author: itradmin
  Posted: October 1, 2017, 8:53 pm
  Author: itradmin
  Posted: October 26, 2016, 5:59 pm
  Author: itradmin
  Posted: October 26, 2016, 5:59 pm
  Author: itradmin
  Posted: November 28, 2015, 4:00 pm
  Author: itradmin
  Posted: June 22, 2014, 9:28 pm